Ontwerp

Vlamboogberekeningen

De energie die vrijkomt bij kortsluiting kan een explosie tot gevolg hebben. Dit noemen we een vlamboog, elektrische boog of lichtboog. Vlambogen zijn één van de grootste gevaren bij werken aan een elektrische installatie. Jammer genoeg wordt dit risico nog vaak onderschat. Want hoewel vlambogen niet zo vaak voorkomen, kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Ze brengen niet enkel schade toe aan de installatie, maar ook aan alle personen in de buurt. Hoe heviger de explosie, hoe groter de kans op en hoe zwaarder de letsels. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Vlamboogberekeningen verhogen dan ook de veiligheid van uw installatie én werknemers:

 • Aan de hand van de installatiegegevens voor een specifieke werkplek, berekenen we de vlamboogenergie of energie die vrijkomt bij kortsluiting.
 • Op basis van dit resultaat kan u bepalen welke persoonlijke beschermingsmiddelen noodzakelijk zijn bij werken aan de installatie.
 • Met een etiket of label op de kast kan u daarna de nodige PBM’s aanduiden. Deze etiketten vereenvoudigen de LMRA waardoor medewerkers veilig aan de slag kunnen gaan.

Onderzoek naar vlambogen is relatief nieuw. Omdat veiligheid voor ons de allergrootste prioriteit heeft, willen we u zo goed mogelijk ondersteunen bij deze uitdaging. Onze experten beschikt dan ook over specifieke software voor correcte vlamboogberekeningen.

electrical engineering
Referenties

Projecten waar we fier op zijn

 • Nieuwe productielijn in de farmasector

  België

  Een betrouwbare elektrische installatie garandeert de flexibele productie van vaccins.

 • Engineering, installatie en indienstname chemische site

  Gent - België

  Hardware engineering en commissioning.

 • Elektriciteitswerken en verlichting dakenfabriek

  Hulst - Nederland

  Algemene verlichting en elektriciteitswerken, hoogspanningscabine en transformator.