Elektrische installatie 600 laadpunten
Infrastructuurwerken DC-laders
Gewoonlijk neemt het opladen van een elektrische wagen al snel enkele uren in beslag. Maar met een DC-lader laadt een auto al in 18 tot 45 minuten op. Zoals de naam doet vermoeden, werken deze snelladers op ‘direct current’ of gelijkstroom.
GIEC nam de infrastructuurwerken van dit type laadpalen op de bovengrondse parking voor zijn rekening. Denk hierbij aan de betonsokkels, kabelgoten en het bedraden van de dubbele snelladers. Deze voorbereidingen zorgden voor een vlotte plaatsing van de robuuste en weersbestendige laadpalen.
AC-laadpalen met load balancing
Wie een hele dag in de kantoorgebouwen blijft, kan met zijn elektrische wagen terecht bij de dubbele AC-laadpalen van de ondergrondse parking. Net als een thuislader, werken deze laadstations op ‘alternating current’ of wisselstroom. BU Manager Industry Wim vertelt op welke manier GIEC ondersteuning bood bij de installatie ervan:
“Voor dit project startten we vanuit de engineeringfase. We zorgden voor het voorontwerp, de kabelstudie in Caneco BT en de aanpassing van de bestaande elektrische schema’s. Daarnaast stonden we ook in voor het datanetwerk. Deze zorgt ervoor dat alle laadpalen met elkaar kunnen communiceren en het principe van ‘Dynamic Load Balancing’ toepassen. Door de totale vraag naar elektriciteit constant te meten, kan het systeem een grote piek op het netwerk en stroomuitval voorkomen maar toch het maximum uit het systeem halen.”
Voorbereiding elektrische installatie
“Onze partner VL Technics bouwde voor dit project een nieuw ALSB-bord van 4000 A samen”, gaat Wim verder. “De collega’s uit onze eigen bordenbouwafdeling verzorgden de mechanische voorbereiding van steunen en monteerden wartels en automaten op de aftakkasten. Daardoor verliep de installatie door onze elektromonteurs bijzonder vlot. Vanuit de technische ruimte met middenspanningsvoorziening brachten ze de kabels via draadnetten en kabelladders tot aan de locaties voor de laadpalen.”
Nieuwe middenspanningstransfo met busbar
“Ze installeerden ook een nieuwe transformator van 2,5 mVA”, vertelt Wim. “Waar de vorige klassiek bekabeld was, koos de eindklant nu voor een transfo met busbar. Dit geeft een verzorgde uitstraling van de installatie en vergemakkelijkt het onderhoud. De keuze voor aluminium latten met koperen laag zorgt voor een flexibele aansluiting naar de busbar.”
Noodstop laadinstallatie
“Als laatste, maar daarom niet zeker minder belangrijk, leverden en plaatsten we de noodstop aan de in- en uitgang van de parking en zorgden we voor de koppeling met de brandcentrale. Brandt het of is er een incident in de parking? Dan schakelen deze noodstops alle laadstations uit”, vertelt Wim.
Vlotte uitvoering dankzij partnerships
“Voor dit project vertrokken we van een onbeschreven blad. Alle puzzelstukken in elkaar laten passen, rekening houdend met de enorme hoeveelheid laadpalen, vormde een fijne uitdaging”, blikt Wim tevreden terug. “Dankzij ons goed geoliede team haalden we elke deadline en ook de samenwerking met MobilityPlus verliep bijzonder vlot. Dit dankzij zakelijke laadpoplossingen die we in het verleden samen realiseerden.”
Heeft u vragen over dit project? Of wil u sparren over uw eigen ideeën?